Толық ҰБТ тапсыру
Қазақша

iTest қолданбасын жүктеп алу

Мектеп емтихандарына ыңғайлырақ форматта дайындалыңыз

17-нұсқа

Конспект

Тәтті май

1779 жылы Карл Вильгельм Шеле (1742-1786) зәйтүн майын қорғасын оксидімен қайнатып, тәтті сироп алды. Ол оны тәтті май немесе майлардың тәтті бастауы деп атады. Шеле тәтті майдың формуласын анықтай алмады. Мұны 19 ғасырдың басында француз химигі Мишель Эжен Шеврель (1786-1889) осы тәтті майдың құрамына кіретін химиялық элементтердің массалық үлестерін анықтады: С-39,13%,  Н-8,70%, О-52,17%.



Сұрақтар
  1. Берілген мәліметтерге сүйеніп, тәтті майдың молекулалық формуласын анықтаңыз.

  2. Тәтті май әрекеттеседі:

  3. Осы затқа тән емес физикалық қасиет

  4. Осы заттың сапалық реакциясы

  5. Осы тәтті сироп қолданылмайды

Қате туралы хабарландыру